Nä nu ska jag dricka upp mitt te och sen krypa ner i sängen med min bok.
Ingredienser 4 portioner:
500 g älgkött (eller nötkött) av innanlår eller fransyska
skuren i lövtunna skivor
2 msk smör
1 stor gul lök i tunna klyftor
2 msk torkade trattkantareller,
även gula kantareller går bra
1 dl kraftig mörk fond (tex viltfond)
2 dl grädde
1 1/2 msk messmör
några droppar Explorer Lingon
Blåbär eller okryddat brännvin, typ vodka (jag lagar utan)
salt och svartpeppar
1 dl lingon
2 morötter
Så här gör du:Köttet går lättast att skiva tunt då det är halvtinat. Halstra älgköttet i tunna skivor i smör på hög värme några minuter. Använd gärna gjutjärnspanna av vid modell.
Bryn därefter lök samt kantareller och blanda med köttet. Häll över fond och grädde och koka ihop allt 10–15 minuter.Rör i messmöret och smaka av med några droppar brännvin samt salt och peppar. Strö över lingon.
Skala morötterna och skiva dem i långa skivor med osthyvel. Koka upp skivorna med smör och buljong, de ska inte bli slaka, utan ha både spänst och krispighet kvar.Lägg upp rätten på tallrikar och garnera med rullar av morötter samt färska örtkryddor. Servera med nykokta mandelpotatisar.
Godnatt från mig och Plutt.. Här V 38+0.
Ps. Ät inte för mycket Flottarpanna, då får ni lika stor kula som mig... ds.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar